Høkerforeningen - fra 1817-2017

Forord fra bogen Høkerne i København af Peter Schroeder.
© 2017 Høkerforeningen.

I 2017 var det 200 år siden, Høkerforeningen så dagens lys.

Høker-Cooperationen, senere Høkerforeningen, blev oprettet på Københavns Kommunes initiativ i juni 1817, men derfra tog høkerne sagen i egen hånd og udviklede med energi og engagement foreningen til en moderne faglig organisation, der i løbet af navnlig det 20. århundrede skaffede høkerne stor indflydelse, faktisk meget mere, end deres antal egentlig berettigede dem til.

Foreningen er blevet fejret mange gange, blandt andet i 1877, 1917, 1942 og 1967. Men vi må nok være ærlige at sige, at jubilæet i 2017 er det første, hvor de oprindelige medlemmer stort set er helt væk, og kun foreningen er tilbage.

Sandt er det, at medlemmer forstået som aktive høkere og viktualiehandlere er en saga blot. Men hvad skal vi dog så med en Høkerforening? Der er jo ikke flere høkere tilbage, så hvad laver foreningen?

Høkerforeningen er ikke en museumssammenslutning, hvis opgave det er at holde mindet om et uddødt erhverv i hævd.

Foreningens mission er i dag først og fremmest at forvalte den arv, som generationer af arbejdsomme og sparsommelige høkere har efterladt sig i form af Høkerforeningens hus på Østerbro i København.

En gang var Høkerstiftelsen i Lipkesgade et sted, hvor forslidte høkere kunne få en tryg bolig, ofte helt uden at skulle betale husleje.

I dag gør huset det muligt for „høkerbørn“ og andre med samme behov at få en god og tidssvarende studiebolig i København, der samtidig er til at betale. Det er vi som bestyrere af arven efter høkerne glade for at kunne tilbyde. Ligeså vel som at høkere og viktualiehandlere er fortid, bliver der hele tiden færre af os, der kan huske høkerforretninger som de var, lugten i butikken, varesortimentet og lokalets indretning.

For slet ikke at nævne den personlige betjening og den venlige service.

Bestyrelsen synes derfor, at det er vigtigt, at historien om høkerne i Danmark bliver fortalt en gang til: hvordan man med flid, stolthed og sammenhold formåede at gøre et erhverv med ringe anseelse til en respektabel branche, der har givet mange handelsfolk gennem tiden en stabil indtjening.

Høkerforeningen er stolt over at kunne fortælle dette lille stykke Danmarkshistorie med beretningen om de jævne handelsfolk, der startede for flere hundrede år siden med en lille bod på torvet, og som alligevel kom til at sætte deres aftryk på dansk detailhandel og dansk kultur i det hele taget!

Jan Wybrandt, Formand for Høkerforeningen, 2017.

Peter Schroeder

Peter Schroeder (f. 1962)

Cand. mag. i historie og samfundsfag fra Københavns Universitet. Overbygningsuddannelse i kommunikation (RUC).

Lektor og studievejleder på Slotshaven Gymnasium i Holbæk.
Underviser i samtidshistorie, kulturforståelse, samfundsfag.

https://peterschroeder.dk/om_mig.html
Forrige
Forrige

Høkerne i Danmark